Tropenmuseum: Body Art

Van alledaagse make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten, brandmerken en zelfs silhouetveranderingen, de tentoonstelling Body Art in het Tropenmuseum Amsterdam biedt een uitgebreid en intrigerend beeld van de manieren waarop mensen, door tijd en culturen heen, hun lichaam versieren. Via transformatie van ons lichaam, en onze huid in het bijzonder, geven we uitdrukking aan wie we zijn en waar we voor staan. Body Art gaat zonder vooroordeel de waarom-vraag achter deze transformaties te lijf.

Tropenmuseum, Body Art

Dat toont zich niet alleen in de collectie kunstwerken, foto’s en persoonlijke verhalen, maar ook in het interieur zelf: naar ontwerp van Kinkorn bekleedde Mudware de stoelen en banken en decoreerde deze met lichaamsdelen. Vergelijkbaar met de tentoongestelde lichaamsversieringen roepen de ledematen die aldus uit de meubelzittingen steken vervreemding op, maar vormen tegelijkertijd toch ook een eenheid met de meubels.

Naast de meubels bewerkten wij voor Body Art de Perzische vloertapijten. Hier sneden wij hele en halve cirkels uit. Om rafelen en schuiven te voorkomen werkten we de randen van de tapijten af met vloeibaar rubber.

Locatie/expositie: Tropenmuseum, Body Art
Jaar/periode: Maart t/m augustus 2015, wegens succes terug t/m juli 2018
Samenwerkingspartners: Kinkorn; Kloosterboer Decor
Werkzaamheden: Stofferen, confectie
Foto’s: Mike Bink; Mudware

 

Tags: , , ,