Rijksmuseum van Oudheden: Egypte collectie

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden stond al wereldwijd bekend om haar collectie Egyptische voorwerpen. Nu deze collectie sinds 2017 in nieuwe zalen wordt tentoongesteld, spreekt deze mysterieuze cultuur uit de oudheid nog meer tot de verbeelding van de bezoekers.

Rijksmuseum van Oudheden, Egypte collectieKinkorn ontwierp de nieuwe expositie, Mudware mocht in opdracht van Roxal haar creatieve geest aan meerdere voorwerpen uit de collectie, waaronder twee topstukken, wagen. Zo voorzagen wij de grafkapel (mastaba) van Hetepherachet, een belangrijke Egyptische rechter en priester, van een vitrine. Een mastaba was het bovengrondse gedeelte van een grafmonument voor familie van de farao en voor hoge ambtenaren uit het Oude Rijk (2639-2216 v. Chr.). Zowel binnen als buiten de mastaba zijn de wanden voorzien van reliëfs met voorstellingen uit het dagelijkse leven. Deze grafkapel was oorspronkelijk 4,75 meter lang en 1,60 meter breed, en stond al, in iets ruimere opstelling, in het museum opgebouwd. In het nieuwe ontwerp van de tentoonstelling diende ze met beton “bekleed” te worden, en moesten de reliëfs met speciaal ontspiegeld glas afgeschermd worden.

Bovendien moest aan een zijkant van de mastaba een met beton afgewerkte muur gezet worden, waaraan vervolgens de reliëfs van generaal Horemheb bevestigd werden. Horemheb behoorde tot de groep hoge militairen rond de beroemde farao Toetanchamon en volgde hem na diens dood als farao op. De reliëfs in het museum tonen diverse scenes uit Horemhebs succesvolle militaire carrière.

Daarnaast waren wij betrokken bij de kapel van Paätenemheb, een schrijver en generaal uit de tijd van Horemhebs heerschappij. Deze kapel kreeg een nieuwe plaats in de tentoonstelling en werd daarbij op een speciaal gemaakt plateau opnieuw opgebouwd. Hiertoe maakten wij een houten ombouw, waaraan de betonnen passtukken geplaatst werden. Rondom de kapel maakten we een profiel voor het vitrineglas, waarbij we de binnenzijde afwerkten met zwart metaal om zo het achterliggende frame aan het zicht te onttrekken. Net zoals bij de vitrine van de mastaba van Hetepherachet, construeerden we deze vitrine zodanig dat deze voor (schoonmaak)werkzaamheden gedemonteerd kan worden.

Onze werkzaamheden ten behoeve van het rijksmuseum vormden op meerdere manieren een bijzondere uitdaging. Enerzijds vanwege de wel heel bijzondere, duizenden jaren oude schatten die ermee gemoeid waren. Anderzijds vanwege het gegeven dat de mastaba al een vast, en omvangrijk, object in het museum vormde. Daarbij is beton een materiaal dat zich niet gemakkelijk laat corrigeren. Het werk daarmee moest dus in één keer juist uitgevoerd worden. Samen met verschillende externe partijen, waaronder Van Hoppe Montage, hebben we deze klus met succes geklaard, zodat bezoekers veilig deze topstukken én de geëxposeerde objecten daar rondom kunnen bewonderen.

Locatie/expositie: Rijksmuseum van Oudheden; Egyptische collectie
Jaar/periode: Permanente tentoonstelling, in 2017 opnieuw ingericht
Samenwerkingspartners: Kinkorn; Roxal; Van Hoppe Montage
Werkzaamheden: Vitrinebouw
Foto’s: Rob Overmeer; Mudware ; Mike Bink

 

Tags: ,