Een nieuwe toekomst voor Fort Giessen
Half verborgen onder een dikke laag aarde ligt, in het Land van Heusden en Altena, Fort Giessen. Het is één van de 46 forten die samen de Nieuwe Hollandse Waterlinie vormen, een verdedigingslinie die eind 19e eeuw werd aangelegd ter bescherming van Vesting Holland. Lange tijd was dit fort onbenut en vergeten en werd het langzaam maar zeker door de natuur overgenomen. Totdat Brabants Landschap, eigenaar van dit vroegere verdedigingswerk, een paar jaar geleden met financiële steun van de provincie ter restauratie overging. Het werd de omvangrijkste bouwkundige operatie uit de geschiedenis van deze stichting, met daarbij binnenshuis ook een rol voor Mudware.
Terwijl aan de buitenkant vooral herstelwerkzaamheden aan het metselwerk verricht werden, is binnenin het hoofdgebouw werk gemaakt van een inrichting die het publiek kennis kan laten nemen van de cultuurhistorische waarde van het gebouw en die daarnaast ook nog andere doeleinden kan dienen. Zo werd een multifunctionele ruimte ingericht die als vergader- en presentatieruimte verhuurd kan worden, en films en objecten in de voormalige kruitkamers tonen een stukje van het verborgen verleden van het fort.
Mudware’s rol hierin was bovenal uitvoerend en behelsde onder meer de aanleg van de elektra, show control, mapping van de films en routing van de informatie, en bekleding van de meubelen. Stuk voor stuk werkzaamheden die we al voor tal van opdrachtgevers verzorgd hebben, maar de specifieke omstandigheden binnenin Fort Giessen stelden ons voor bijzondere uitdagingen en deden nadrukkelijk een beroep op onze creativiteit en vakmanschap.
Zo stelt een vochtige ruimte specifieke eisen aan het materiaal en de preparatie van de bekleding. En hoe werk je stroomkabels weg zonder de (historische) sfeer van een ruimte aan te tasten? Hoe zorg je ervoor dat films in de goede verhouding worden afgebeeld op schuine en ronde wanden? Hoe hard moet het volume staan in een ruimte die half onder de grond zit, en wanneer even verderop een groep scholieren staat te praten? Hoe stem je licht, geluid en beeld zodanig af dat op willekeurige momenten binnenwandelende bezoekers het hele verhaal in een logische en begrijpelijke volgorde krijgen aangeboden?
Een deel van deze vragen kwam pas tijdens de uitvoering naar voren; de praktijk blijkt vaak weerbarstiger dan vooraf uitgedokterd aan de tekentafel. Maar flexibiliteit en praktisch meedenken met opdrachtgever én andere betrokken partijen behoren tot ons kernrepertoire. En nazorg dito: we gaan net zolang door totdat het totaalplaatje klopt, en wij de gewenste nieuwe toekomst aan lang verborgen verhalen hebben kunnen geven.
Opdrachtgever: | Brabants Landschap |
Locatie/expositie: | Fort Giessen |
Jaar/periode: | Publieksopening in voorjaar 2018, permanent |
Samenwerkingspartners: | Entrop&DeZwartFilms |
Werkzaamheden: | Confectie, hardware, show control, mapping, routing |
Foto’s: | Mudware |
Tags: Brabants Landschap, Fort Giessen, mapping, routing, show control, textiel