NEMO: Leven in het heelal

In NEMO Science Museum in Amsterdam ontdekken en onderzoeken jong én oud via tentoonstellingen, experimenten, demonstraties en workshops op interactieve manier de wereld om hen heen. Sinds najaar 2017 is die wereld uitgebreid tot de wijde kosmos, met de tentoonstelling “Leven in het heelal”. En Mudware had een bescheiden maar essentiële rol hierin.

NEMO

Wat is leven eigenlijk, en wat maakt leven op een planeet mogelijk? Op deze en andere vragen vind je een antwoord in de nieuwe NEMO tentoonstelling “Leven in het heelal”. Je gaat er terug naar de oerknal, bezoekt de verste uithoeken van de kosmos, leert over miljarden jaren oude sterren, en.. je helpt er de aarde beschermen tegen hedendaagse gevaren uit het heelal.

Dat laatste doe je met het interactieve spel “Bescherm de aarde”, dat geprojecteerd wordt op een interactieve wandinstallatie van zeven meter hoog. Met een schild weer je kometen, meteorieten, UV-straling en zonnewinden uit het heelal af, en alleen door samen te werken kun je ervoor zorgen dat leven op aarde mogelijk blijft.

YIPP, gespecialiseerd in het bedenken en maken van interactieve installaties, ontwikkelde deze game maar schakelde Mudware in voor het ontwerp en de productie van de schilden. Geen eenvoudige opdracht. Want de nominatie van NEMO tot het beste kidsproof museum van Nederland moest uiteraard ook in dit onderdeel gewaarborgd blijven. En met zo’n 600.000 overwegend jonge bezoekers per jaar, én een spel dat de gemoederen flink kan ophitsen, stelde dat hoge eisen aan zowel gebruiksvriendelijkheid als duurzaamheid van het product. De schilden moesten niet te zwaar en goed hanteerbaar zijn voor de kleinsten, maar ook niet te licht om te voorkomen dat kinderen ermee gaan gooien. En vooral: slijtvast. Ook het design en de technische afstemming met de software vormden zware eisen.

Aan Mudware de taak om geschikte materialen te vinden en de praktische uitvoering te bedenken en realiseren. Meerdere prototypes en testrondes later liggen er zes degelijke en fraai vormgegeven schilden in NEMO, klaar om onze planeet langdurig tegen buitenaards gevaar te beschermen.

Locatie/expositie: NEMO Science Museum: Leven in het heelal
Jaar/periode: Sinds najaar 2017, permanent
Samenwerkingspartners: YIPP
Werkzaamheden: Productontwikkeling, CNC frezen, rubber coating
Foto’s: DigiDaan; Yipp; Mudware

 

Tags: , , ,