De Museumfabriek: Wunderkammer

Magisch Wit, Sagen & Legenden, Kevers, Wereldreizigers, De Nacht, Onderhuids en Draad – dat zijn de eerste zeven thema’s van de onlangs geopende tentoonstelling De Wunderkammer in De Museumfabriek in Enschede. Volgend voorjaar zullen daar nog eens 18 thema’s aan toegevoegd zijn. Mudware was en blijft voorlopig nog druk bezig met productie en techniek. 

Museumfabriek, Wunderkammer, tentoonstellingsbouw

Feitelijk is De Wunderkammer, een tentoonstelling naar ontwerp van Ontwerphaven, zélf een collectie die begin 2020 dus uit 25 rariteitenkabinetten bestaat. Letterlijk, want elk thema heeft een eigen onderkomen binnen het museum. Op het eerste oog mag die verzameling opstellingen over de meest uiteenlopende onderwerpen verwarring oproepen. Jong en oud zal zich afvragen waar het hier nu toch eigenlijk over gaat. In de ene opstelling reis je met Marco Polo naar China, in de andere waan je je in een sprookjeswereld. Dan weer gaat het over witte wieven en hellehonden, in het volgende paviljoen kun je je vergapen aan een jurk gedecoreerd met keverschildjes. Een duidelijke systematische orde is niet te herkennen in deze familietentoonstelling: chaos en verstilling wisselen elkaar af, en interactieve en visuele media prikkelen alle zintuigen. Toch gaat het hier niet om zomaar een samenraapsel van objecten: de verbinding zit in de verrassing en de verbeelding die deze oproepen.

Mudware verzorgt de 3D-visualisatie, engineering en productie van de modulaire systemen die de rariteiten huisvesten. Daarbij zorgt een bewust gekozen combinatie van transparante wanden en beslotenheid voor een afwisseling van uitnodigende doorkijkjes en spannende hoeken. Meer dan technische hoogstandjes en innovatieve interactives vormen puurheid en (ogenschijnlijke) eenvoud uitgangspunt van de opstellingen en inrichting. De objecten doen zélf het werk: verrassing en verbeelding oproepen dus.

Naast de eerste al opengestelde opstellingen, werken wij ook de komende maanden nog door aan deze veelzijdige tentoonstelling zodat eerst later dit jaar en vervolgens nogmaals begin volgend voorjaar De Museumfabriek nog meer opzienbarends uit haar eigen collecties kan onthullen, en het publiek zich over nog meer grotere en kleinere curiosa kan verwonderen.

Locatie/expositie: De Museumfabriek, Wunderkammer
Jaar/periode: Vanaf voorjaar 2019
Samenwerkingspartners: Ontwerphaven; C4Real; 100%FAT; Chris Pype
Werkzaamheden: 3D-visualisatie, engineering, tentoonstellingsbouw
Foto’s:

 

Tags: , , , ,