Bezoekerscentrum de Kraaijenberg: de diepte in

In 2015 werkte Mudware al mee aan de uitwerking van de eerste zogenaamde BeleveNissen in Bezoekerscentrum de Kraaijenberg: interactieve spellen over de natuurelementen, daadwerkelijk verstopt in verschillende nissen van het centrum. Op 1 juli 2017 werden hier nog twee BeleveNissen aan toegevoegd, die beide de bezoekers de diepte in laten gaan.

Bezoekerscentrum de Kraaijenberg

In Bezoekerscentrum de Kraaijenberg, ten zuiden van Bergen op Zoom, draait het om het flora- en faunarijke Markiezaatgebied. Met wisselende tentoonstellingen over de planten en dieren die daar leven, en binnen- en buitenactiviteiten hoopt het centrum vooral onder jongeren liefde voor de natuur aan te wakkeren.

Mudware was in 2015 al nauw betrokken bij de grondige verbouwing en herinrichting van dit natuureducatiecentrum. Toen ontwikkelden wij, in opdracht van Natuurmuseum Brabant en in samenwerking met onder meer het Brabants Landschap, de eerste zogenaamde BeleveNissen. Ging de bezoeker daarmee nog de lucht in (je leest en ziet daar hier meer over), met de twee recenter ontwikkelde spellen wordt de diepte in gedoken.

Bezoekerscentrum de Kraaijenberg
Zo maakt de bezoeker in de BeleveNis “aarde” een duik onder de grond. Een nagebouwde boorschacht brengt je steeds dieper onder het aardoppervlak; een groot videoscherm toont de verschillende aardlagen met de daarin aanwezige delfstoffen en fossielen, boven je worden de wolken steeds kleiner, onder je trilt de vloer zo nu en dan vervaarlijk, en de dieptemeter loopt steeds verder op.

 

Bezoekerscentrum de Kraaijenberg_nieuwste beleveNissen_van FB Kraaijenberg
De BeleveNis “water” geeft je een kijkje onder het wateroppervlak. Gezeten in een roeiboot, waan je je middenop het Markiezaatsmeer. Door een glasbodem zie en hoor je over het leven onder water – maar niet zonder enige krachtinspanning: pas als je hard genoeg met de paddels roeit worden beeld en geluid afgespeeld.

 

Conceptster en James van Leuven (van Brabants Landschap) ontwikkelden de concepten; Mudware plaatste de schermen en trilvloer, ontwierp de animatie van de boorschacht, en was bij beide interactives verantwoordelijk voor de softwarematige aansturing van licht, geluid en visuele effecten tot gesynchroniseerde systemen. Ofwel: wij zorgen ervoor dat alle gebeurtenissen op het juiste moment plaatsvinden en dat de bezoeker de informatie – in beeld, geluid en/of licht – krijgt waar hij om vraagt. Of dat nu met een druk op een knop is, of met een haal aan een roeispaan!

Tags: , , , ,