Werk in uitvoering

Dit blog gaat over Mudware’s werkzaamheden voor tentoonstellingen en exposities in Nederland – en soms daarbuiten. Los van de onderhoudswerkzaamheden die we voor verschillende musea en bezoekerscentra verrichten gaat het hier bovenal over “afgehandeld tentoonstellingswerk”. De tentoonstellingen waaraan wij bouwden – of dat nu het ontwerpen ervan betrof, de meubel- of vitrinebouw, installatie van verlichting en monitoren, de algehele show control, of wat voor ander aspect van het inrichten van een expositie – zijn al (of waren eerder) toegankelijk voor het publiek. Deze post vormt een uitzondering; ze gaat over het werk dat letterlijk nog achter de schermen plaatsvindt – Mudware’s werk in uitvoering dus, voor projecten die op kortere of langere termijn worden opgeleverd.

werk in uitvoering

Verwonderen in De Museumfabriek

Begin april van dit jaar opende De Museumfabriek in Enschede het eerste deel van een hele reeks mini-tentoonstellingen, onder de noemer De Wunderkammer. In uiteindelijk (volgend voorjaar) maar liefst 25 opstellingen kan jong en oud zich over de meest uiteenlopende objecten en collecties verwonderen: van kevers tot sagen, van draad tot de oudste puzzel van Europa, van gitzwarte nachten tot magisch witte werelden – je kunt het zo gek niet bedenken. Mudware engineerde en bouwde al de zeven modulaire systemen voor de eerste fase van dit omvangrijke project, en is voorlopig dus ook nog wel druk bezig met die voor de nog komende opzienbarende collecties.

Museumfabriek_de Wunderkammer_ontwerp huisje_Ontwerphaven

Museum Catharijneconvent: onderhoud en vernieuwing

Mudware ontwerpt en bouwt niet alleen tentoonstellingen maar blijft ook hierna bereikbaar voor onderhoudswerkzaamheden voor onze opdrachtgevers. Zo onderhouden al jarenlang een samenwerkingsverband met Museum Catharijneconvent, gevestigd in een eeuwenoud klooster in hartje Utrecht. Wij bedachten en bevestigden bijvoorbeeld het ophangsysteem voor de metershoge gobelins in de Catharinazaal, verzorgden de belettering en verrichtten stoffeerwerkzaamheden. De multimediabankjes in de kloostergang begonnen na tien jaar slijtage te vertonen en hebben we daarom onlangs van een nieuwe poedercoat voorzien. In samenwerking met Fabrique zijn we nu bezig met een nieuwe vormgeving van de grafische opmaak in de schermen van deze bankjes en met de ontwikkeling van een nieuw CMS.

Museum Catharijneconvent, onderhoud, renovatie

A Seal: optimalisatie van de informatievoorziening

Ook zeehondenopvang A Seal in Stellendam is één van de locaties waarvoor Mudware al geruime tijd opdrachten uitvoert. Onlangs legden we in de behandelkamers een zogenaamd narrowcasting systeem aan, dat het publiek door middel van beeldschermen zal informeren over zaken als herkomst, ziektebeeld en voeding van de opgevangen zeehonden. In nauwe samenwerking met de dierenartsen ontwikkelen we momenteel de digitale patiëntendossiers.

A Seal, narrowcasting

Fort Giessen: ook eer aan de natuur

Jarenlang raakte Fort Giessen, onderdeel van de Hollandse Waterlinie, langzaam in de vergetelheid. Maar sinds een paar jaar wordt, in opdracht van eigenaar Brabants Landschap, letterlijk en figuurlijk hard getimmerd aan eerherstel van dit voormalige militaire bouwwerk én erkenning van de ecologische waarde van haar omgeving. Na de publieksopening begin 2018 en de start van een permanente tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog (Soldaten tussen Burgers) eind 2018 volgt nu eind april een expositie waarin de natuur rondom maar ook ín het fort centraal staat. Net als bij die eerste twee mijlpalen is Mudware ook partij in deze tentoonstellingsbouw. 

Fort Giessen_werk in uitvoering

Het Reddingmuseum gaat op reis

Gestrande schepen, windkracht 10, uitrukkende reddingsboten – in het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder zie, hoor en vóel je van alles dat met water en overleven te maken heeft. Mudware voerde eerder al een reeks uiteenlopende werkzaamheden uit in dit spannende museum, maar heeft meer recentelijk ook een concept bedacht waarmee ook buiten het museum, in heel het land, interesse voor het reddingwezen gewekt kan worden. En werkt nu hard aan de uitvoering van deze reizende tentoonstelling. Verwachte afvaart: eind april.

Reddingmuseum_reizende tentoonstelling

 

Tags: