Vincent van GoghHuis: Roland Holst wisseltentoonstelling

Het Vincent van GoghHuis in Zundert biedt niet alleen een kijkje in de vroege jaren van schilder Vincent van Gogh; diens geboortegrond biedt ook wisselend plaats aan kunstenaars die zich door hem lieten, of laten, inspireren, en andere mensen die belangrijk waren in zijn leven. In 2012 vormde het echtpaar Roland Holst onderwerp van een wisseltentoonstelling. 

Vincent van GoghHuisEchtpaar Roland Holst, bestaande uit “Neêrlands grootste dichteres” Henriette en kunstenaar en Vincent van Gogh promotor Richard Nicolaus, had in de eerste helft van de 20e eeuw een zomerverblijf op de Buissche Heide in Zundert. Hun gastenboek, met daarin de namen van alle beroemde gasten en de gebeurtenissen op hun landgoed, vormde de ingang voor deze tentoonstelling. In feite bracht de expositie het kunstenaarsduo Roland Holst tot leven door de verhalen van “ooggetuigen”: bezoekers konden in een fauteuil plaatsnemen en zich middels audioapparatuur laten trakteren op een persoonlijke herinnering.

De inrichting van deze wisseltentoonstelling was in handen van Kees van de Ven Interieur & Tentoonstellingsbouw, naar ontwerp van Kinkorn. Naast bij de permanente tentoonstelling in het Vincent van GoghHuis (zie de post “De wortels van een meester”) was Mudware ook bij deze expositie betrokken. Om de tentoonstellingsruimte te verlevendigen vervaardigde Mudware vlakke raambespanning uit textiel met florale prints. Wij kozen bewust voor een doorzichtige stof omdat deze schaduwen over de objecten en meubels wierp en aldus de ruimte nog meer een sfeer van een zomerverblijf gaven – óók op regenachtige dagen met weinig licht.

Daarnaast brachten we met snijfolie tekst aan bij het audio-menu en versregels van Henriëtte Roland Holst op de rug- en armleuningen van de fauteuils. Op zich nog een flinke uitdaging, de tekst strak uitlijnen op een 3D vorm én rekbare stof.

Vincent van GoghHuis

Locatie/expositie: Van GoghHuis Zundert; ‘Het boek van de Buissche Heide – Henriette & Richard Roland Holst’
Jaar/periode: 2012
Samenwerkingspartners: Kinkorn; Kees van de Ven Interieur & Tentoonstellingsbouw
Gebruikte technieken: Belettering, confectie
Gebruikte materialen: Snijfolie, textiel
Foto’s: Kees van de Ven Interieur & Tentoonstellingsbouw

 

Tags: , ,